Prodaja! Branislav Nušić - Put oko sveta - Svet - Sumnjivo lice III knjiga sabranih dela Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Branislav Nušić - Put oko sveta - Svet - Sumnjivo lice III knjiga sabranih dela

Novo

Format: A5
Broj strana: 356
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2016

Detaljnije

498 Stavke

660,00 RSD

-40%

1 100,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Branislav Nušić - Put oko sveta - Svet - Sumnjivo lice

III knjiga sabranih dela

Put oko Sveta

Čudnovati događaji Jovanče Micića, Jagodinca, u deset slika.

Da napiše ovo delo Nušić se, sva je prilika, odlučio posle velikog uspeha pozorišne igre „Put oko sveta za osamdeset dana“ Adolfa d’Enerija i Žila Verna. To delo steklo je veliku popularnost kod naših gledalaca i zato je u beogradskom Narodnom pozorištu  imalo  veliki broj izvođenja. Naravno, Nušićeva obrada teme putovanja oko sveta sasvim je drugačija: ako francusko delo ima elemente fantastike, Nušićevo je sa puno lokalne boje i u formi humorističke revije. Naš pisac prvenstveno je hteo da zabavi publiku. „Put oko sveta“ van sumnje oslanja se na delo Žila Verna i Adolfa d’Enerija „Put oko sveta za 80 dana“, ali i na neme filmove, koji su  se tada prikazivali u više ugostiteljskih lokala u centru Beograda, kao i na predstave „Orfeuma“ Brane Cvetkovića. Ne treba izgubiti iz vida da je roman Aleka Konstantinova „Baja Ganje“, čiji je glavni junak srodan Jovanči, bio u to vreme lektira mnogobrojnih čitalaca. No, čini se da je popularnost Jovanče Micića, koju je stekao već 1901. godine, kada se prvi put pojavio na sceni u komediji „Običan čovek“, uticala da ovaj lik jagodinskog trgovca  bude glavni u „Putu oko sveta“.
Dramaturški u svom novom delu Nušić postupa na već proveren način: glavni lik izmešta iz njegove uobičajene životne ravni, što će se Jovanči dogoditi kada je  srećka koju mu je u Beogradu poklonila firma „Buki Anaf“, pošto je kupio robu za 4.000 dinara, izvukla glavni zgoditak u vidu besplatne karte za putovanje oko celog sveta sa takođe besplatnom hranom, hotelima i drugim potrebama. Taj dobitak iznenada stavlja Jovanču Micića iznad njegove normale i on počinje da se priprema za putovanje, te mu već u prvom prizoru Profesor daje lekcije iz geografije. Uzimajući Jovanču Micića za centralni lik komedije, Nušić je sebi omogućio da izgradi bezbroj komičnih situacija  uz plasiranje različitih, često i vulgarnih viceva, uz duhovita verbalna poigravanja, satirična peckanja i lascivne aluzije. Sve je to u okviru verbalnog komičnog izraza, u vidu šaljivih monologa što ih Jovanča izgovara zapisujući putopisne opservacije u trgovački „tefter“ ili u formi duhovitog dijaloškog nadmudrivanja. Komična radnja se obogaćuje već u drugoj slici uvođenjem dve nove ličnosti. To su Juliška, sobarica u hotelu „Bristol“, koju Jovanče poznaje još iz Jagodine gde je nastupala kao pevačica u kafani, i Čovek s nogom, Crnogorac bez zanimanja. Oni će mu se nametnuti i postati njegovi saputnici, zapravo „pratnja“ koje se ne može osloboditi. Iako se Jovanče na različite načine dovija da im umakne, to mu ne polazi za rukom.
Putujući raznim meridijanima, bilo na kojem se kontinentu nađe, Jovanče svuda nailazi na Srbe – Srbin radi na prekookeanskom brodu, Srbi dejstvuju na Bahamskim ostrvima „na  kojima su do vrhunca razvijene partijske strasti“, Srbin je visoki funkcioner, što će reći ministar kod ljudoždera na Tanga ostrvima, naš zemljak je državni savetnik u Kini… – može se reći da se  širom sveta Srbi sa strašću bave politikom. A u Njujorku Jovanče će se uspaliti i učestvovati u agitaciji pred izbore za predsednika Republike i to na strani opozicionoga kandidata. Svuda gde dođe, Jovanče se nekako snađe. Nušić ga još živopisnije i sa vedrijim humorom prikazuje nego što je to činio u komediji „Običan čovek“, kad ga je prvi put predstavio. Van sumnje, Jovanče je u „Putu oko sveta“ na čelu trija koji pored njega sačinjavaju Juliška i Čovek s nogom. Iz mase ličnosti što iz scene u scenu defiluju u ovoj reviji, izdvajaju  se te tri ličnosti, koje se mirne duše mogu označiti kao vanredno uspeli tipovi.
„Put oko sveta“ sadrži dosta elemenata tipičnih za reviju: razvoj radnje zasnovan je na više epizoda, one se odigravaju u potpuno različitim, šarolikim ambijentima, uz  mnoštvo viceva, pesama  i igračkih numera. Međutim, ni prema ovom Nušićevom delu kritika nije bila blagonaklona, uprkos tome što je publika sa oduševljenjem propratila sva izvođenja, redovno ispunjavajući pozorišnu dvoranu do poslednjeg mesta. „Nušiću nije pošlo za rukom da ovom svom novom komadu dade bar onoliko života i duhovitosti, koliko ih imaju lakrdije tog ranga kod ostalog naroda…“ – bila je jedna od karakterističnih primedaba, koju je napisao anonimni kritičar u listu „Pravda“.

Svet

Komad u četiri čina.

Komedija obrađuje temu palanačkog miljea i malovaroškog mentaliteta.

U život junaka i njegove porodice mešaju se najčešće nepozvani gosti, da bi svojim savetima i preporukama  porodicu sitnog činovnika doveli do rasula.

Ni intimni život čoveka nije pošteđen zlonamernih pogleda, pa su posledice kobne do trenutka raspleta.

Nušić se ovom komedijom uputio u područje satiričnog slikanja malograđanštine i njenog uticaja na formiranje javnog mnenja u našoj sredini.

Kritike

Napišite kritiku

Branislav Nušić - Put oko sveta - Svet - Sumnjivo lice III knjiga sabranih dela

Branislav Nušić - Put oko sveta - Svet - Sumnjivo lice III knjiga sabranih dela

Format: A5
Broj strana: 356
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2016

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: