Prodaja! Stojan Živadinović - Karađorđe III Vujica Vulićević Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Stojan Živadinović - Karađorđe III Vujica Vulićević

Novo

Format: A5
Broj strana: 381
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2016

Detaljnije

500 Stavke

540,00 RSD

-40%

900,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Stojan Živadinović - Karađorđe III Vujica Vulićević

Treća knjiga trilogije istorijskog romana Karađorđe.

Ubistvo Karađorđevo je kamen koji je Miloš Obrenović bacio u istoriju; kamen koji je dugo lutao kroz vasionu i vratio se da padne na poslednje izdanke Obrenovića. Oruđe Miloševo, istorijska budala, jedan od najtežih zločinaca u našoj celokupnoj istoriji, vlastoljubivi slabić, s nečim neprirodno ropskim čak i za čoveka koji je zapamtio vreme pre Prvoga ustanka, Vujica je jedino sa svoga zločina ostao da se pominje uz Karađorđa i Miloša. Ubistvo Karađorđevo ga izvuklo iz mraka u kome bi se nesumnjivo izgubio i stavilo ga pod krvavu svetlost zločinca.
U krvavoj i kratkoj tragediji koja je nastupila 1817 godine s Voždovim povratkom u Srbiju, Karađorđe je jedini ostao neokrnjen kao ličnost i moralna vrednost. Docniji događaji u našoj istoriji pokazali su da mogu jedino da budu u pravu samo heroji koji su se svojim delanjem uspeli do na vrh. Ubistvo Karađorđevo, izvršeno je bez biranja sredstava, nedostojno njegove velike ličnosti, bacilo je ogromnu težinu na budućnost Miloševe dinastije, na ravnotežu njene sudbine, i odgurnulo je odlučno na stranu neminovnog ispaštanja. Ubistvo Karađorđevo nije bilo samo sudbina jedne velike duše nego i jedne velike prošlosti, koja nije bila samo Karađorđeva već i čitavog naroda.
Sačuvana je legenda o tome kako su Vujica Vulićević i Nikola Novković bili kažnjeni zbog ubistva Voždova; istorija je zabeležila na kakav su način i zbog čega iščezli potomci onoga koji je naredio ubistvo Voždovo. Sama brzina ispaštanja, tako munjevita za fizičke ubice Karađorđeve tako rafinirana za osamdeset godina postojanja Obrenovića, pokazuje koliko je Karađorđevo ubistvo bilo nepravedno i nezasluženo i koliko, možda ima istine u tvrdnji Kantovoj da kazna mora da dođe da bi se uspostavila moralna ravnoteža, prekinuta zločinom. Ceo Milošev uspeh se nalazio u Karađorđu: moralni i materijalni uspesi u onome što je stvorio Prvi ustanak, u velikodušno ponuđenim dukatima iz kumbara zakopanih u Topoli i zauzimanju Karađorđevom kod Rusa da se Milošu pritekne u pomoć. Nepravda je bila isuviše velika i zločin neobično težak da bi se mogao drukčije iskupiti. Svi oni koji su ubistvom Voždovim izazivali pravdu primali su posle od nje udarce od kojih se više nisu mogli oporaviti.
Ova knjiga završava trilogiju o Karađorđu i Prvome ustanku. Gospodin Geca Kon, vredni i najugledniji izdavač srpske knjige, učinio je vrlo veliki materijalni napor i doprineo da ovo delo uspe. Pisac mu iskazuje svoju veliku zahvalnost i ukazuje na njegovo požrtvovanje svima onima koji vole srpsku knjigu.
31 avgusta 1932 Diseldorf.
Pisac
 

Kritike

Napišite kritiku

Stojan Živadinović - Karađorđe III Vujica Vulićević

Stojan Živadinović - Karađorđe III Vujica Vulićević

Format: A5
Broj strana: 381
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2016

Napišite kritiku