Prodaja! Milisav Savić - Ćup komitskog vojvode Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Milisav Savić - Ćup komitskog vojvode

Novo

Format: A5
Broj strana: 187
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2017

Detaljnije

488 Stavke

693,00 RSD

-30%

990,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Milisav Savić - Ćup komitskog vojvode

Najuži izbor za Ninovu nagradu 1991. godine.

Roman o Kosti Vojinoviću, vođi Topličkog ustanka.

Izdanje povodom stogodišnjice Topličkog ustanka.

Vladeta Jerotić o romanu “Ćup komitskog vojvode”

Prema načinu „već viđenog”, pisac koristi neka dokumenta iz vremena „topličkog ustanka” 1917. godine u Srbiji - kada se podigao narod u delu Srbije kojim su zverski vladali bugarski okupatori - i, na osnovu još jedne krvave zbilje u Srbiji, stvara vešto komponovan roman koji se čita lako i zanimljivo, uprkos grozotama rata u kome se dešava. Osim ove, povremeno „nepodnošljive lakoće” (pisanja ili čitanja?), u prednosti romana mogli bismo staviti neku neobičnu i privlačnu objektivnost pisca kada priča o srpskom narodu. Rođen posle rata, bez ličnih doživljaja iz vremena rata, Milisav Savić mešavinom topline i ironije priča o dogodovštinama komitskog Vojvode i njegovih četnika, uvlačeći u četničke redove Austrijanca Leca, glumca Belog pozorišta, koji se od neprijatelja Srbije pretvara skoro u njenog zaljubljenika. U likovima Vojvode, Zlopogleđe, Troglavog, Slepog, Dvodevojke itd., prikazana je lepeza dobrih i loših srpskih karakteristika ogledanih u realnim i mitskim situacijama, koje su takođe zanimljivo isprepletene. Iako se radnja romana, ili dobro zamišljene „pozorišne igre”, odigrava u toku Prvog svetskog rata, neki postupci ljudi, neki događaji kao da su istovetni s onima u toku Drugog svetskog rata, ili u najnovijem, sadašnjem ratu. Paganska, ciklična istorija Balkana kao da nikada nije zamenjena hrišćanskom, linearnom linijom istorije. Andrićev balkanski vulkan, s većom ili manjom pravilnošću, iz svoga grotla jednako izbacuje užarenu lavu, koja pustoši sve oko sebe. Atavističke strasti, ulepšane mitom i epskom junačkom pesmom, i dalje haraju srpskim dušama i telima, pri čemu se ove strasti, ubitačne i opasne, stavljaju u službu odbrane ili napada u ratu; one se veličaju i služe kao hrana stvaranju novih (u osnovi vrlo starih) mitova o veličini i junaštvu srpskog naroda. Cikličnu kob paganskih Srba i njihove istorije mogao je da opiše, i to dublje i potresnije, neki epski srpski pisac tipa Ćosića, ili metafizičar istorije, kakav je Selimović, kada bismo mi ovakve pisce u ovome trenutku imali. Milisav Savić, koji ne pripada nijednoj od ove vrste pisaca, uradio je najbolje što je mogao: pravu tragediju pretvorio je u pozorišni komad u kome ima i realnog i imaginarnog, i lakrdijaškog i ozbiljnog, i grotesknog i naturalističkog. Umesto što bismo se na kraju čitanja zgrozili, uplašili, pobegli od sebe, svoga naroda i svoje istorije, koja se na narkomanski način vrti u krug, Savić nam je ublažio muku ostavljajući nas da se kao gledaoci njegovog pozorišta tužno osmehnemo, ne mnogo duboko zamislimo, a ponajpre da zaboravimo šta smo pročitali, upravo zato da ne bismo morali o svemu da mislimo tragičnije nego što je pisac mislio dok je roman pisao. A možda je i sam Milisav Savić ovaj roman napisao da bi se otresao narkomanske more srpske istorije!

Vladeta Jerotić: Preporuke i prikazi, drugo izdanje, Beograd 2009, str. 143-144.

 

Milisav Savić je napisao u Ćupu komitskog vojvode neke od antologijskih stranica naše posleratne proze.

Draško Ređep

Od pojave Hazarskog rečnika (1984) Milorada Pavića u srpskoj književnosti nije se pojavio značajniji roman nego što je Ćup komitskog vojvode.

Božidar Milidragović

Savić je gradio čudne spojeve istorijskog i metaforičnog i iz repertoara modernog pripovedanja preuzeo sve, sve oblike mistifikovanja, prikrivanja tog spajanja.

Radivoje Mikić

Kritike

Napišite kritiku

Milisav Savić - Ćup komitskog vojvode

Milisav Savić - Ćup komitskog vojvode

Format: A5
Broj strana: 187
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2017

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: