Prodaja! Jovan V. Derok - Toplički ustanak Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Jovan V. Derok - Toplički ustanak

Novo

Format: A5
Broj strana: 160
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2017

Detaljnije

31 Stavke

350,00 RSD

-30%

500,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Jovan V. Derok - Toplički ustanak

Književnost naziva romantizmom onaj period, kad je mašta stvarala viteze bez straha i mane, sa zlatnim tokama i belim perjanicama, na besnim konjima, u ljutim bojevima — doba kome odgovaraju naše narodne pesme. Pitao sam se često, da li je naš narod zaista takav, i da li zaista postoje i junaci, koji bi ostali idealni do kraja i koji bi mogli da završe bez i jedne senke ljudskih negativnih osobina, ili da izvrše dela za koja se ne bi moglo reći da su bila junačka zato što su njihovi izvršioci bili pod moranjem ili obavezom da ih izvrše.

Evo nam u prethodnim stranama tih junaka, evo nam ih verno opisanih. Daje nam se mogućnost da ih posmatramo izbliza, da vidimo takoreći svaku toku na njima. I posmatrajmo ih dobro, jer imamo mnogo koječemu od njih da se naučimo. Naša otadžbina će još trebati takvih sinova, takvih junaka.

Propratili smo razvoj događaja u našoj Otadžbini od povlačenja naše Operativne vojske do njenoga povratka, s njenim povratkom do povratka Slobode. Da bacimo jedan ukupan pogled na događaje:

Pećanac se prebacuje sa Solunskog fronta radi pripremanja četničke akcije u neprijateljsku pozadinu — okupiranu otadžbinu — s tim da je otpočne kada otpočnu i otsudne operacije. Skoro jednovremeno počinje i četnička akcija po celoj okupiranoj teritoriji, kao izraz duboko usađene ljubavi ka Slobodi i ogorčenosti protiv nasilja zavojevača.

Neprijatelj povećava nasilja i time povećava otpor. Četničke vođe šire organizaciju i pripremaju ustanak s ciljem oslobođenja našeg naroda.

Ogorčenje protiv zavojevača dostiže vrhunac kada neprijatelj pokušava da zavede vojnu obavezu za naše sunarodnike.

 

Kritike

Napišite kritiku

Jovan V. Derok - Toplički ustanak

Jovan V. Derok - Toplički ustanak

Format: A5
Broj strana: 160
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2017

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: