Prodaja! Ivan Bunjin - Život mladoga Arsenjeva Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Ivan Bunjin - Život mladoga Arsenjeva

Novo

Format: A5
Broj strana: 272
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2018

Detaljnije

497 Stavke

534,00 RSD

-40%

890,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Ivan Bunjin - Život mladoga Arsenjeva

Pesnik, prozni pisac, prevodilac, najvažnija literarna figura ruske književnosti pre Revolucije iz 1917. godine, Ivan Bunjin je književnik smirenog klasičnog stila koji je još kao sedamnaestogodišnjak debitovao kao pesnik.

Rođenje kao jedno od devetoro dece Alekseja Nikolajeviča Bunjina, a starateljstvo nad njim imao je njegov stariji brat, koji ga je kasnije opisivao kao krhkog nerazvijenog dečaka koji je od rane mladosti pokazivao veliki talenat i sposobnost za originainu misao.

Bunjinovo interesovanje za poeziju je raslo velikom brzinom. Dve godine nakon objavljivanja prve pesme 1887. godine, ponuđen mu je posao pomoćnika urednika u novinama „Orlovski dnevnik”, da bi veoma brzo postao glavni urednik i dobio mogućnost da redovno, u rubrici za književnost, objavljuje i svoje kratke priče, pesme, kritike i komentare, ali je posao napustio nakon dve godine, zbog nesuglasica s vlasnikom novina. Nakon toga usledilo je nekoliko kratkih poslova, ali nikad i zastoj u objavljivanju radova.

Tokom 1894. godine Bunjin se upoznao s Tolstojem, koji nije bio impresioniran ambicijom mladog pisca, ali je Bunjin, kao zaljubljenik u Tolstojevo delo, kasnije bio osuđen na nekoliko meseci zatvora zbog rasturanja njegove literature, a kazna je, pre nego što je izvršena, amnestirana dolaskom na presto cara Nikolaja II, te se tako i spasio zatvorske kazne. Za razliku od mlakog prijateljstva s Tolstojem, Bunjin je ostvario snažne veze s Maksimom Gorkim i i Čehovim koje su trajale godinama.

Bunjin je bio veoma priznat kao prevodilac. Za prevod Malog Hijavate dobio je Puškinovu nagradu Ruske akademije nauka 1903. godine, da bi šest godina kasnije postao i jedan od njenih članova.

Nakon završetka prvog braka, Ivan Bunjin se ženi ponovo 1907. godine Verom Nikolajevnom, i kao četrdesetogodišnjak objavljuje svoj prvi roman „Selo” (1910), koji ga je učinio slavnim u Rusiji. Pre početka Prvog svetskog rata, putovao je mnogo. Obišao je Cejlon, Palestinu, Egipat, Tursku, da bi 1919. emigrirao u Francusku, gde su nastala njegova dela „Dani okajanja”, „Život mladog Arsenjeva”, „Mitjina ljubav” - sva dela inspirisana Rusijom. U periodu između dva rata bio je u naponu svojih kreativnih snaga i postao je jedan od doajena ruske emigracije - najpoznatiji svetski emigrant. Upravo zbog te činjenice, Bunjinovo ime je u kontekstu Nobelove nagrade spominjano i kao empatija i kompenzacija za emigraciju uopšte.

Kako se pričalo, tokom Bunjinovog puta za Stokholm na dodelu Nobelove nagrade 1933. godine, zaustavljen je u Berlinu pod sumnjom da krijumčari nakit i nateran da popije manju količinu motornog ulja. Tokom Drugog svetskog rata, Ivan Bunjin je pružao žestok otpor Nacizmu, a u svom domu u Francuskoj krio je mnoge Jevreje tokom okupacije.

Bunjinovo najbolje delo, „Život mladog Arsenjeva” nastalo je 1930. godine (I deo pod tim nazivom objavljen je iste godine u Parizu, a nastavak, „Lika”, 1939.), kao ispovest mlade duše u kojoj je pokazao vrhunsku sposobnost psihoanalize i introspekcije. Celo savršenstvo Bunjinovog dela ogleda se u ovom poznom delu, u uspomenama iz mladosti koje je pisao kao šezdesetogodišnjak.

Ivan Bunjin je umro od srčanog udara u Parizu, 8. novembra 1953. godine.

Kritike

Napišite kritiku

Ivan Bunjin - Život mladoga Arsenjeva

Ivan Bunjin - Život mladoga Arsenjeva

Format: A5
Broj strana: 272
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2018

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: