• Dostupno samo putem interneta!
  • -30%
  • Novo

Teodor Taranovski - Istorija srpskog prava u Nemanjićkoj državi

4.050 RSD
2.835 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Istorija srpskog prava u Nemanjićkoj drzavi, životno delo Teodora Taranovskog, jedini je celovit, sistemski prikaz svih vidova pravnih odnosa najznacajnijeg perioda srednjovekovne Srbije. Prvi, najobimniji deo, posvecen je drzavnom pravu, drugi krivicnom pravu, treci gradanskom pravu, cetvrti sudskom uredenju i postupku. Tekst prevazilazi tematiku naznacenu u naslovu dela. Nije to samo istorija prava, pravnih ustanova i pravnih odnosa nego i svojevrsna istorija drustva doba Nemanjica. Prethodno je Taranovski, ne kao pravnik vec kao istoricar, ponaosob proucio sve drustvene slojeve i drustvene grupe, potcinjene i povlascene drustvene klase.

Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 26. 03. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

 I - 450
II - 274
III - 407

Teodor Taranovski - Istorija srpskog prava u Nemanjićkoj državi

I deo - Istorija državnog prava

II deo - Istorija krivičnog prava

III deo - Istorija građanskog prava

IV deo - Istorija sudskog uređenja i postupka

Delo koje bi upotpunilo  policu biblioteke svakog srpskog intelektualca, advokata, sudije, profesora prava...
Ruski pravnik i istoricar koji je posle Ruske revolucije emigrirao u Kraljevinu SHS, kada je kralj Aleksandar Karadordevic oberucke primio rusku belu emigraciju, a u tom strasnom bezanju od boljsevicke Rusije i napustanju rodne grude, mnogi zauvek, stigli su najbolji od najboljih Rusa, knjizevnici, profesori, lekari, ucitelji, arhitekte, inzenjeri, oficiri, generali... Bila je to elita bele Rusije! Dali su Beogradu mnogo, dusu, srce, znanje i ogromnu tugu za izgubljenom domovinom. Na Novom groblju u Beogradu i danas postoji, posebno rusko groblje, koje je potpuno obnovljeno i sredeno staranjem nove Rusije.
Taranovski je od 1920. do 1936. profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bavio se proucavanjem srpskog srednjevekovnog prava, narocito Dusanovog zakonika. Srpskoj pravnoj proslosti posveti kapitalno delo Istorija srpskog prava u Nemanjickoj drzavi.

Svaki srpski intelektualac, istoricar, sudija, advokat, profesor prava... trebao bi  svoju biblioteku da upotpuni ovim neprevazidenim delom.

a) Drzavno pravo - Srbija - Srednji vek
b) Krivicno pravo - Srbija - Srednji vek
c) Gradansko pravo - Srbija - Srednji vek
d) Sudovi - Srbija - Srednji vek
Istorija srpskog prava u Nemanjickoj drzavi, zivotno delo Teodora Taranovskog, jedini je celovit, sistemski prikaz svih vidova pravnih odnosa najznacajnijeg perioda srednjovekovne Srbije. Prvi, najobimniji deo, posvecen je drzavnom pravu, drugi krivicnom pravu, treci gradanskom pravu, cetvrti sudskom uredenju i postupku. Tekst prevazilazi tematiku naznacenu u naslovu dela. Nije to samo istorija prava, pravnih ustanova i pravnih odnosa nego i svojevrsna istorija drustva doba Nemanjica. Prethodno je Taranovski, ne kao pravnik vec kao istoricar, ponaosob proucio sve drustvene slojeve i drustvene grupe, potcinjene i povlascene drustvene klase. U stvari, opsiran istorijski uvod o stalezima prethodi istoriji drzavnog prava gde je Taranovski detaljno raspravljao o vladarskoj i drzavnoj ideologiji, saborima, podredenim i posredujucim vlastima, opstem ustrojstvu drzave, nacelu zakonitosti, odnosu drzave i crkve, strukturi teritorije. Taranovski je istoriju srpskog prava pisao sazeto, gotovo lakonski.
Taranovski je od 1920. do 1936. profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Za redovnog clana Srpske kraljevske akademije izabran je 1932
Bavio se proucavanjem srpskog srednjevekovnog prava, narocito Dusanovog zakonika.
Srpskoj pravnoj proslosti posvetio je kapitalno delo Istorija srpskog prava u Nemanjickoj drzavi.


76 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
1131
Pismo
Ćirilica
Povez
Tvrdi
Godina izdanja
2020
chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.