• -30%
  • Novo

Ilarion Ruvarac - O knezu Lazaru

900 RSD
630 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Uoči 500 godišnjice Kosovske bitke Ilarion Ruvarac odlučio je da napiše kritičku biografiju kneza Lazara. Objavljivao ju je u nastavcima u časopisu Stražilovo više od godinu dana. Ovo delo objavljeno je 1888. godine kao knjiga pod naslovom O knezu Lazaru, i predstavlja njegov najznačajniji rad.

Oštro je polemisao o nekim posebno teškim pitanjima iz srpske srednjovekovne istorije kao što su pitanje da li je kralj Vukašin ubio cara Uroša, da li je Vuk Branković bio izdajnik u Kosovskoj bici, ili koju je titulu nosio knez Lazar i slično.

Ruvarac je utvrdio načelo da treba izbegavati falsifikate i tradiciju kao istorijske izvore i da svoju pažnju treba posvetiti izvorima koji su po vremenu i mestu nastanka bliži događaju o kome svedoče. Za svoj raznovrstan i temeljan rad Ruvarac je stekao čitav niz priznanja. Godine 1869, samo dve godine nakon početka redovnog objavljivanja radova i izvora, izabran je za člana Srpskog učenog društva, a 1888. postao je redovni član Srpske kraljevske akademije.

Povez
Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 07. 01. 2021.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Ilarion Ruvarac (1. septembar 1832, Sremska Mitrovica — 8. avgust 1905, manastir Grgeteg) je bio srpski istoričar, sveštenik, arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg, rektor Karlovačke bogoslovija i akademik. Smatra se jednim od osnivača kritičkog pravca u srpskoj istoriografiji. Prema izboru SANU ubrojan je među 100 najznamenitijih Srba.

Ruvarac se još kao mladić interesovao za srpsku istoriju, ali nije se školovao za istoričara već za pravnika i bogoslova. Ipak, Ruvarac je usvojio najvažnije postavke istorijskog metoda koji je razvio nemački istoričar Leopold Ranke, ali je i sam razumeo važnost izvora sa kojima se sretao u izučavanju srpske istorije. U svom velikom opusu, Ruvarac je tretirao teme različitog obima i različite kompleksnosti. Naročito su ga zanimala teška pitanja iz srpske istorije čijem je rasvetljenju značajno doprineo. Ruvarac je značajan kao predstavnik kritičkog pravca u srpskoj istoriografiji koji je dao ključan doprinos u njegovoj afirmaciji u odnosu na romantičarsku istoriografiju.

Ruvarac je svoje rezultate uglavnom saopštavao u obliku analitičkih rasprava sa brojnim digresijama po čemu predstavlja jedinstvenu pojavu u srpskoj istoriografiji. Nastojao je da bude istraživač izvora, a ne pisac sintetičkih pregleda istorije. I pored toga što je njegov strogo kritički metod odigrao veliku ulogu u razvoju srpske istoriografske misli, njegova kritika je često u potrazi za istorijskom činjenicom zanemarivala umetničke i idejne vrednosti starih srpskih tekstova, što je uticalo da i pojedini kasniji istraživači te vrednosti zanemaruju.

457 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
386
Pismo
Ćirilica
Godina izdanja
2020
ISBN
978-86-81800-18-8

Posebna šifra

isbn
978-86-81800-18-8

Možda vam se svidi

chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.