БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  • -10%

Стојан Новаковић - Стара српска војска

306
495,00 RSD 550,00 RSD Сачувај 10%

Stojan Novaković - Stara srpska vojska

Стојан

495,00 RSD 550,00 RSD Сачувај 10%
Количина:
Поштарина
Упитајте

Пожури! Само 33 Остало на стању!

 

Политика безбедности

 

Политика испоруке

 

Политика повраћаја

 

Безбедно плаћање картицама

Многе су угодне прилике помагале, да српски од дође до свога сталнога државнога средишта, до стожера своје народне и државне егзистенције, али су у трудима народа српског да Србију створи, један од главних задатака извршили војска и војевање. Љубав к оружју и к јуначким делима одликовала је српски народ на Балканском полуострву и за време ропства, у свакој прилици. Зато се српски народ угоднијим приликама користио међу првима. Зато је својим прегаоштвом створио прве основе новој држави. Тиме је пријатељима дата прилика, да Србију помогну и да њене прегаоце устанике подупру дипломатски и војнички.

Љубав к оружју и к јуначким делима, сачувана песмом, причом и топлим поштовањем и у простоме народу, ушла је у прве основе нове српске државе самим постањем те државе. И кад су млади детићи ослобођене Србије почели ићи на све стране да науке траже, и да познавањем и науком обасјају топлу љубав к својој народности, у самом се почетку, и управо пре свега осталога, мислило и на војничке науке. Старешине нове државе бринули су се чим су иоле доспеле, како ће да у српски народ прибаве и пресаде сувремена војничка знања.

И образовани војници српски данас су међу првим редовима образованих Срба, а војска је српска, покрај свога војничког задатка, као народна и земаљска установа, још и један од првих чинилаца у ширењу реда, тачности, заједнице и просвете у народу српском. 

Наша новија књижевност и наука припомогоше до сад прилично, да се живот нашега народа што боље позна не само у садашњости него и у прошлости. Течајем времена почињу се отварати све нове и нове стране народне историје, у којима сваки ред и сталеж народа почиње помало кроз прошлост на више изводити до постања њихова многу и многу уредбу и обичај. Данашњи образовани војник српски стаје пред старе књиге, и рад би их и он радознало запитати о војницима старих српских времена. Међу њима он с поносом помиње многога који је име своје уписао у историју словима вечите дике и вечитога помена. Данашњи би војник радо славио свога претходника; данашњи војнички нараштај радо би помишљао на војску, у којој су му прадедови били и кад год узме у руке војничку историју других народа, родољубиви понос на свакој страни опомиње нашега војника и на српску војничку историју. Та зар стара војска српска, која је умела онако јуначки побеђивати; та зар војска српска, којој су се заставе виле надалеко и нашироко, да нема своје историје?

Ја што ово пишем нисам, истина, прави војник а и сам и ја био у војничким редовима, а војевати не престајем, чим год кад могу, за оно што је и војсци задатак. И сетивши се својих пријатеља и другова у војсци, а радећи већ од дужег времена на изучавању народнога живота у старој држави српској, одлучио сам се да посветим неколико нарочитих скица и војсци старе српске државе. У тим скицама рад сам, како се према изворима може, исцртати што могу да пронађем о старој организацији војничкој, о оружању и о основима живота и организације војничке у она удаљена времена.

Чинићу што могу, да попуним садашњу празнину и садашње тамно познавање војничких питања у српској историји. Чинићу зато, што мислим да је свакоме без разлике и корисно и потребно да познаје, ако само може бити, уз историју свога народа и историју свога сталежа у народу.

Има једно осећање које ми сад на ум пада, и којему сам рад посветити ове скице. Кад и данас прође покрај нас војска, са заставама, с оружјем, у реду своме, свакога без разлике подузима пријатно осећање родољубивога поноса. Ја сам више пута посматрао Србе из српских земаља, изван Србије, где гледајући војску у Србији не могу сузе да уздрже. И прост примитивно уређен народ под оружјем, када се кренуо да брани своју земљу, или да се бори за своју народну мисао, чини исти утисак уздања и поноситости. Војска нам у тим узвишеним осећајима оличава целину и мушку снагу народну. И она доиста и представља и гаји ту мушку снагу и крепoст народну, у сва времена. И кад сте видели војску једнога народа, можете рећи да сте видели тај народ у најкраснијој и најмужаственијој појави његовој.

Пођимо, дакле, кроз историју, водећи се довде показаним црвеним концем, да видимо шта можемо изнаћи и склопити о прошлости војника српскога тога представника наше народне снаге и народнога поуздања!

Стојан Новаковић

306
33 Ком.

Технички лист

Формат
A5
Број страна
200
Писмо
Ћирилица
Повез
Меки (брош)
Година издања
2023
ISBN
978-86-6140-063-6
Овај наслов нема рецензију

Можда Вам се допадне

Будите у току

Контактирајте нас путем WhatsApp

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: