Na sniženju! Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića) Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića)

Novo

Format: A5
Broj strana: 200
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2015

Detaljnije

24 Stavke

350,00 RSD

-30%

500,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića)

O knjizi:

Roman Kraljičina Anđelija počinje u maju 1270. godine u Brveniku, dvorcu sa dubrovačkim i kotorskim kolonijama, kada se vojvoda Borivoje, starešina srpskih krstaša sprema u pohode, tu se nalazi i Jelena, kraljica kralja Uroša I Nemanjića, majka Dragutina i Milutina, sa svojom svitom, dvorjanima, dvorjankama. Anđelija, učitelj i vaspitač kraljice Jelene Anžujske, je glavni junak priče. Mogla je biti srpska kraljica, žena kralja Milutina, međutim odabrala je duhovni život. Zamonašila se. Od dvora je načinila manastir "svih anđela" u kome je obitavalo 40 kaluđerica. Lečile su bolesne, hranile gladne, darivale sirote, učile neuke. Narod ih je prozvao Anđelikama i slavio ih je kao svetiteljke. Anđelija je sahranjena u Gradcu uz grob kraljice Jelene Anžujske, nazivali su je i svetom Anđelijom. Roman obiuluje raskošnim detaljima sa dvorova Nemanjića.

Kad sam još kao mlad čovek proučavao izvore za istoriju našeg naroda srednjega veka, na mene je učinilo najdublji utisak ono, što je arhiepiskop Danilo, suvremenik kraljice Jelene, Francuskinje na srpskom prestolu, napisao njoj, njenim vrlinama i o njenoj radnji. Od toga doba (kada je meni bilo oko 20 godina) nisam prestajao interesovati se za nju, kao za jednu najbolju i najlepšu ličnost naše istorije.

Nisam se iznenadio, kad mi je moj pokojni prijatelj, Danilo Medaković, koji je mnogo godina proveo u Crnoj Gori, pričao da se Crnogorci i danas tako reći sećaju  kraljice Jelene, i da je naš tamošnji narod nazivlje Svetom Jelom! Tada mi je sinula misao da bi pravo bilo, da i naša Pravoslavna crkva usvoji i potvrdi to rešenje narodno.

I evo danas, u mojoj osamdesetšestoj godini, ja pišem jedan roman, u kome pokušavam ispisati vernu sliku te dobre i divne žene, pa da pobudim naš narod, da od svoje crkve traži: Da kraljicu Jelenu, ženu kralja Uroša I Nemanjića, rodom Francuskinju, proglasi svetiteljkom!

Iz predgovora - Čeda Mijatović

Kritike

Ocena 
03-04-2019

+385 92 371 3054

Контактирао сам разне људе који су ми долазили са свим врстама астролога који су ме гледали кафом, дланом, локвом ... Али скромно
сам био силован као беба, моји родитељи су ме напустили, нисам имао никаквог правца у свом животу.
Удала сам се и родила 4 деце од три брака.
И повремено ми партнер каже да јој је Рената помогла, искрено јој нисам вјеровао, и некако се враћа к мени и овдје сам захвална и мој партнер и Рената
Хвала, имам дјечака који је прихватио моју бебу и даје ми љубав коју до сада нисам имао. .

До њега можете доћи вибер и ваца

Napišite vaše kritike !

Napišite kritiku

Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića)

Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića)

Format: A5
Broj strana: 200
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2015

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: