• -30%
  • Novo

Branislav Nušić - 1915 (Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda)

1.150 RSD
805 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Branislav Nušić je najveći srpski komediograf i po tome je uglavnom i poznat čitalačkoj publici. Međutim, tokom Prvog svetskog rata Nušić se zajedno sa vojskom i narodom povlačio prema Albaniji. Sustigla ga je i velika porodična tragedija, poginuo mu je sin jedinac. Svoja, kao i osećanja celokupnog naroda, opisao je u knjizi Devetstopetnaesta: tragedija jednog naroda. Kroz sudbine malih, običnih ljudi, što knjizi daje životnost kakve nema u suvoparnim istorijskim delima, Nušić je neponovljivo prikazao ovu nepojamnu tragediju srpskog naroda, u spomen svima koji su izgubili svoje živote i za nauk budućim generacijama.

15 stvari kojih niste znali o Branislavu Nušiću

Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 02. 03. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Nušićev sin jedinac Strahinja Ban borio se u Skopskom đačkom bataljonu, poznatijem kao 1300 kaplara. Poginuo je 1915, a u pismima ocu i verenici nagoveštavao je svoj tragičan kraj. „Dragi Ago, ne tuguj za mnom. Ja sam pao na braniku otadžbine za ostvarenje onih velikih ideala, koje smo tako složno propovedali 1908. godine“ Savremenici su zabeležili da Nušić nikada nije prežalio sina. Dugo nakon njegove smrti nije pisao komedije, a svoj bol iskazao je u proznom delu „Devetsopetnaesta – tragedija jednog naroda.“

Stranci su pisali vrlo mnogo o velikoj tragediji srpskoga naroda devetstopetnaeste godine; mi smo tek vrlo malo, te će ova knjiga biti prvi veći napis o tom događaju. U opisima stranaca je više posmatranja i saučešća, u našima mora biti više osećanja i bola. Mi smo podnosili, oni su samo posmatrali. Ako su, kojim udesom, i podelili tešku sudbinu odstupanja sa nama, oni su podneli samo fizičke ali ne i duševne tegobe. U tome bi imala i biti razlika između, knjiga koje su oni napisali i onih koje mi budemo pisali, te i ove koju podnosim čitaocima.
Mada je ova knjiga dosta opsežna, ja nisam ni pomišljao njome obuhvatiti celokupnu tragediju devetstopetnaeste godine. Beležio sam, opažao i i saosećao sam u pojavama koje su se zbivale oko mene ili doprle do mene, jer, učesnik i sam u velikoj nevolji, nisam ni mogao dalje dogledati. Moja knjiga završava u Peći, jer se tu završava i tragedija naroda. Odatle dalje nastaju tragedije pojedinaca, od kojih svaka za se zaslužuje po jednu ovoliku knjigu.
Ja ovu knjigu ne smatram kao gotovo delo o velikome događaju, te se čak i pobojavam da nije nešto pretenciozan naslov koji sam joj dao. Na tome delu, koje će se nesumnjivo jednoga dana javiti, bilo kao istorija bilo kao priča ili ep, moraće i vreme i mnogo ruku sarađivati, a ja, nudeći ovim samo deo građe, mogu biti zadovoljan ako kadgod budem smatran saradnikom na tome velikome delu koje će izložiti sve one natčovečanske napore i sve velike patnje srpskoga naroda.
BEOGRAD, marta 1920. godine
Branislav Nušić

Sadržaj

1. Poslednji septembarski dani
2. Vive les al. . .!
3. Lađa tone
4. Jedan izbeglički voz
5. Skoplje pada
6. Zbeg
7. Poslednja nada
8. Jedna borba
9. Kraj mangala
10. Toplički begunci
11. Bajka
12. Pod lavinom
13. Stari kralj
14. Kroz Kosovo
15. Slikareva tragedija
16. Priča o Bojku Malome
17. Četrdeset hiljada mučenika
18. Roman jednog devojčeta
19. Gospa u crnini
20. Beograd
21. Pusta kuća
22. „Bacajte sami u oganj decu”
23. Majka
24. „Onamo! `namo! . . .”
25. Slom
26. Istorijska noć
27. Deca bez otadžbine
28. Srbija u planinama
29. Istorija jednog zarobljenika
30. Ko je ona?
31. Most uzdisaja
32. Peć
33. Ropac
Pogovor

1042 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
586
Pismo
Ćirilica
Povez
Broš
Godina izdanja
2018
ISBN
978-86-80406-39-8

Preuzimanje

Odlomak

Odlomak iz knjige Branislava Nušića - 1915

Preuzimanje (399.82k)

Možda vam se svidi

chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.