• Dostupno samo putem interneta!
  • -30%
  • Novo

Čedomilj Čeda Mijatović - Kraljičina Anđelija (Ljubav na dvoru Nemanjića)

500 RSD
350 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Ljubavni roman baziran na istorijskim događajima na dvoru Nemanjića tačnije dvoru Jelene Anžujske, kraljice srednjovekovne Srbije, supruge kralja Uroša I Nemanjića, i majke Stefana Dragutina i Stefana Uroša II Milutina.

Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 09. 03. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Kad sam još kao mlad čovek proučavao izvore za istoriju našeg naroda srednjega veka, na mene je učinilo najdublji utisak ono, što je arhiepiskop Danilo, suvremenik kraljice Jelene, Francuskinje na srpskom prestolu, napisao njoj, njenim vrlinama i o njenoj radnji. Od toga doba (kada je meni bilo oko 20 godina) nisam prestajao interesovati se za nju, kao za jednu najbolju i najlepšu ličnost naše istorije.

Nisam se iznenadio, kad mi je moj pokojni prijatelj, Danilo Medaković, koji je mnogo godina proveo u Crnoj Gori, pričao da se Crnogorci i danas tako reći sećaju kraljice Jelene, i da je naš tamošnji narod nazivlje Svetom Jelom! Tada mi je sinula misao da bi pravo bilo, da i naša Pravoslavna crkva usvoji i potvrdi to rešenje narodno.

I evo danas, u mojoj osamdesetšestoj godini, ja pišem jedan roman, u kome pokušavam ispisati vernu sliku te dobre i divne žene, pa da pobudim naš narod, da od svoje crkve traži: Da kraljicu Jelenu, ženu kralja Uroša I Nemanjića, rodom Francuskinju, proglasi svetiteljkom!

Čeda Mijatović

1162 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
200
Pismo
Ćirilica
Povez
Broš
Godina izdanja
2020
chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.