Prodaja! Branislav Nušić - Kosovo Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Branislav Nušić - Kosovo

Novo

Format: A5
Broj strana: 325
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2016

Detaljnije

479 Stavke

630,00 RSD

-30%

900,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Branislav Nušić - Kosovo

Malo se zna o Branislavu Nušiću kao etnologu i folkloristi. Čitalačka publika poznaje ga pre svega kao pisva, pripovedača, romansijera, tvorca drama, tragedija, komedija, urednika listova i časopisa, upravnika pozorišnih kuća...

Krajem devete decenije XIX veka (1889), Nušić otpočinje činovničku karijeru u konzularnoj službi (u Bitolju) u kojoj provodi jednu deceniju i završava je kao vicekonzul u Prištini. U to vreme i nastaju njegove knjige putopisne, memoarske, etnološke i folklorne sadržine. Živeći po gradovima Makedonije i juga Balkanskog poluostrva (Serez, Solun, Bitolj, Skoplje, Priština), Nušić je napisao ovo delo dokumentarne sadržine. Kao pisar proputovao je radi održavanja nacionalne svesti kod naših sunarodnika u Otomanskoj Imperiji, prostor od Sereza na jugoistoku do Uvca i Skadra na severozapadu. Zapažanja sa ovih putovanja prikazao je u posebnim knjigama koje su štampae kraje XIX veka.

Ova stručno pisana literatura utemeljena je na činjenicama da su srpska nacionalna prava u ovim krajevima bar onolika kolika su prava i drugih koji žive u tim oblastima.

Ovo delo je od značaja za nauku o narodu, jer je osnova od koje se i danas polazi u proučavanjima kosovsko - metohijskih predela.

Kritike

Napišite kritiku

Branislav Nušić - Kosovo

Branislav Nušić - Kosovo

Format: A5
Broj strana: 325
Pismo: Ćirilica
Povez: Broš
Godina izdanja: 2016

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: