• -30%
  • Novo

Branislav Nušić - Retorika (Nauka o besedništvu)

1.490 RSD
1.043 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Najznačajniji predratni udžbenik retorike u nas je delo komediografa i pravnika Branislava Nušića. Retorika je odmah stekla slavu - prvi put je objavljena 1934., a drugo izdanje je doživela već 1938. godine. Za razliku od Sterijinog, Nušićevo delo je udžbenik primenjenog besedništva. Budući da je nekoliko godina predavao retoriku na Vojnoj akademiji u Beogradu, on sastavlja sasvim praktičan priručnik, u koji unosi dosta sopstvenog pedagoškog iskustva: otud tekst nema pretenzija da predstavlja opštu teoriju proze.

15 stvari kojih niste znali o Branislavu Nušiću

Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 09. 03. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Branislav Nušić - Retorika

Ostala je upamćena anegdota da je duhoviti Nušić pokušao na konju ući u Ministarstvo inostranih dela prilikom demonstracija zbog okupacije Bosne i Hercegovine (aneksiona kriza). Uplašeni portir Jova preklinjao ga je da to ne čini, a Nušić mu je u svom stilu odgovorio „More pusti, Jovo, nije ovo prvi ni poslednji konj koji ulazi u ministarstvo“. Istog dana održan je za to vreme najveći skup u istoriji Beograda, kome je prisustvovalo oko 20,000 ljudi u gradu od 80,000 stanovnika. U vreme bez mikrofona i ozvučenja, Nušić je kao prvi govornik izazvao oduševljenje i dobiao ovacije okupljenih.

Nije slučajno da je isti Branislav Nušić 1930/31 držao katedru retorike na Vojnoj akademiji dok mu je zdravstveno stanje to dozvoljavalo. Lekcije je obogatio umnogome svojim ličnim iskustvom, jer se oduvek rado bavio umetnošću beseđenja, te je mogao i na samom sebi zapaziti dobre ili loše strane izvesnih problema ove umetnosti. Iz istih lekcija, strane literature i svog iskustva Nušić je predao javnosti svoje delo Retorika – nauka o besedništvu. Besedništvo ta drevna veština prvi put je dobila te 1933. jedan celovit, metodološki predstavljen skup pravila ali i kako svetsku tako i srpsku istoriju besedništva, hronološki sabrane najznačajnije primere besedništva.

Ne možemo zamisliti stari vek bez Demostenovih Filipika, Ciceronovih govora protiv Katiline, ili bez Besede na gori Isusa Hrista. Da li možemo zamisliti kakvu istorijsku bitku bez podizanja morala ratnika i vojnika, bez odbrane čojstva i junaštva, bez govora majora Dragutina Gavrilovića U odbranu Beograda ili bez govora Kutuzova i Napoleona. Da li možemo zamisliti sudnicu bez besednika koji hrabro i iskreno brani pravdu, bez govora Odbrana Orsinija Žila Favra ili bez Odbrane Karla Sienfuegosa Enrika Ferija.

Nušićeva Retorika može biti podjednako korisna kako onima koji se uče besedništvu tako i svima onima koji u životu imaju prilike da javno kazuju reč.

Pavle Despotovic

*

Glavna pitanja na koja autor obraća pažnju je analiziranje besede (njenih vrsta, osobina, funkcija, načina rastavljanja), besednika (koji mora ispunjavati određene spoljašnje uslove (izled, glas, korišćenje estikulacije, kao i unutrašnje uslove - etičku vrednost, ubeđenje,znanje, moć vladanja sobom) i auditorijum (koji deli na anonimni- masa i neanonimni homogeni i nehomogeni, kao i pozitivni, negativni i neodredjeni). Pri tom Nušić često u maniru public speaking instruktora, daje sasvim praktične savete u vezi sa ova tri osnovna elementa od kojih zavisi uspešan besednički nastup. Uz to, on ukratko izlaže istoriju besedništva i nudi bogat izbor primera najuspešnijih govora iz starog, srednjeg i novog veka. Mada su protekle mnoge decenije od jenog nastanka, Nušićeva `Retorika` još uvek predstavlja jedan od najboljih udžbenika besedništva na našem jeziku.
Ars rhetorica, Obrad Stanojević, Sima Milošević

444 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
751
Pismo
Ćirilica
Povez
Tvrdi
Godina izdanja
2017
ISBN
978-86-80406-26-8

Možda vam se svidi

chat Komentari (1)
Ocena
Trenutno nema komentara.