Prodaja! Lav Tolstoj - Ana Karenjina I-II Pogledaj veće

Dostupno samo putem interneta!

Lav Tolstoj - Ana Karenjina I-II

Novo

Format: A5
Broj strana: I - 610
                        II - 526
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2017

Detaljnije

497 Stavke

1 666,00 RSD

-30%

2 380,00 RSD

Add to wishlist

Više informacija

Lav Tolstoj - Ana Karenjina I-II

Ana Karenjina je roman ruskog pisca Lava Tolstoja, koji je prvo objavljivan u delovima od 1873. do 1877. godine. Prva pojava romana je bila u „Ruskom glasniku“, ali nije objavljen do kraja, pošto je Tolstoj došao u sukob sa urednikom oko pitanja koja su pokrenuta u završnom delu. Stoga je prva pojava romana u celini bila u obliku knjige.

Naširoko smatrana vrhuncem realizma, Tolstoj je ovu knjigu smatrao svojim prvim pravim romanom. Lik Ane je verovatno, makar delom, inspirisan Marijom Hartung (1832—1919), starijom ćerkom ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Zanimljivo je i to da je kao prototip za lik grofa Vronskog poslužio pukovnik Nikolaj Rajevski koji je zaista kao dobrovoljac učestvovao u Srpsko-turskom ratu i tamo poginuo.

Ana Karenjina spada u onu grupu Tolstojevih romana koji su stekli svetsku popularnost i postali predmet pomnih izučavanja. Tematsko bogatstvo i složena struktura učinili su da roman bude ocenjen kao "najveći društveni roman u svetskoj književnosti" (Tomas Man). On je, međutim, istovremeno i društveni i psihološki roman. Na planu opšteg on donosi bogatu sliku ruskog društva druge polovine 19. veka sa svim društvenim previranjima, sukobima, idejama. Na planu pojedinačnog, ovo je psihološki roman o ljubavi, nesporazumima, sukobima; o grehu i ispaštanju; o sreći i tragici.

Tolstoj je dugo i naporno radio na ovom romanu. Prikupio je ogromnu građu. Imao je oko sebe dosta pojedinačnih sudbina koje su mu poslužile kao prototipi, uneo je u roman dosta autobiografskog - svoje misli i ideje, pogled na život, način života.

 

Kritike

Napišite kritiku

Lav Tolstoj - Ana Karenjina I-II

Lav Tolstoj - Ana Karenjina I-II

Format: A5
Broj strana: I - 610
                        II - 526
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2017

Napišite kritiku

Kupci koji su kupili ovaj proizvod su takođe kupili: