БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  • -10%

Тајна превратна организација - Црна рука - Солунски процес

228
2.601,00 RSD 2.890,00 RSD Сачувај 10%

Тајна превратна организација : извештај са претреса у Војном суду за официре у Солуну : по белешкама вођеним на самом претресу

Репринт издања из 1918. године

Tajna prevratna organizacija - Crna ruka - Solunski proces

Тајна превратна

2.601,00 RSD 2.890,00 RSD Сачувај 10%
Количина:
Поштарина
Упитајте

Пожури! Само 456 Остало на стању!

 

Политика безбедности

 

Политика испоруке

 

Политика повраћаја

 

Безбедно плаћање картицама

"Суди се кривица: ђенералштабног пуковника Драгутина Димитријевића, ђенералштабног пуковника Милана Гр. Миловановића, пешадијског пуковника Чеде А. Поповића, коњичког потпуковника Велемира С. Вемића, вице-консула Богдана Раденковића, артиљериског мајора Љубомира Р. Вуловића, пешадијског пуковника Владимира Туцовића, пешадијског потпуковника Витомира Цветановића, ђенерала у пензији Дамњана Поповића и ђенералштабног пуковника Радоја Лазића." (страна 1)


"Дела из тачке е) параграф 85 и тачке а) параграф 87 казненог законика састоје се у томе: што су напред именовани оптужени радили, да се изврши атентат на Њег. краљ. височ. престолонаследника; да се убије председник владе Никола Пашић, да се обори садашња владавина и правни ред с династијом Карађорђевића на челу државе, па да се уместо уставнопарламентарне монархије заведе режим у коме би највишу власт у држави имали 10 до 15 одабраних људи, који би се наслањали на војну организацију; да се сви они који би сметали, или који би били на путу за извршење овог посла, имају силом уклонити, а један од првих таквих има да буде убијен председник мин. савета г. Пашић; - износећи при том, да је Његово краљ. височанство престолонаследник опкољен рђавом околином и подложан њеним утицајима, да је то штетно за државу и да се неће моћи дуго трпети, и, пре но што би се ма шта на страни предузело, треба почети са домаћим злом и ослободити га се.
Даље, што су напред именовани оптужени чланови организације под именом "Уједињење или Смрт", која је организација тајно организована код нас, у војсци, од извесне групе људи већином официра и постоји од 9. маја 1911. год.
Што су оптужени још из раније намерно и са планом врбовали поједине људе да ступе у ту организацију, чија је спољна форма по изгледу и називу била патриотска, али прави циљ те организације био је превратнички." (страна 6-7)

228
456 Ком.

Технички лист

Формат
Б5
Број страна
640
Писмо
Ћирилица
Повез
Тврди
Година издања
2021
ISBN
978-86-81800-73-7
Овај наслов нема рецензију

Контактирајте нас путем WhatsApp

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: