БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  Живко Павловић - Битка на Колубари - I део дефанзивна битка

  324

  Živko Pavlović - Bitka na Kolubari - I deo defanzivna bitka

  Репринт издања Српске краљевске академије из 1928. године

  После Битке на Јадру требало је да дође као II књига из рата Србије са Аустроугарском 1914 године: Друга битка на Јадру, која би обухватила јесење операције у 1914 го­дини, и то од половине августа па до пада Ваљева 2. новембра. Али због извесних сметњи и прибављања неких потребних података, она је остављена за штампу доцније. Стога сам из­радио III књигу: Битка на Колубари. 

  Колубарска битка израђена је као студија, на основу аутентичних докумената и мојих ратних бележака, као тадањег помоћника начелника Штаба Врховне Команде, војводе Пут­ника, с којим сам имао удела у изради плана за битку и у њеном извођењу, као његов најближи сарадник. 

  Битка на Колубари је по оцени страних и признатих стручњака класична битка, и по идеји и по начину њеног из­вођења, као и по сјајно постигнутим резултатима. Она пред­ставља врхунац наших напора и вештине нашега командовања. У њој смо, под најтежим приликама, које су ретке у ратној историји, и у неравној борби, до ноге потукли аустроугарску Балканску војску под командом фелдцајгмајстора Поћорека; очистили потпуно нашу земљу од непријатеља, и решили рат 1914. године у нашу корист.

  Битка на Колубари је широм целог света разнела и прославила име српске војске и прибавила јој дивљење и поштовање и пријатеља и непријатеља; она је нама и нашим савезницима улила веру и наду у крајњу нашу победу; у њој је положен темељ нашој данашњој великој Краљевини.

  Наш велики и сјајан успех у битци на Колубари није имао само локални значај, за нас саме, веh је он био од општега значаја и повољно одјекнуо и на целину, у опера­цијама код свих наших савезника. Колубарска битка је код нас, на јужном савезничком фронту, оно исто, што је на за­падном фронту за Французе била битка на Марни, која је спасла Француску, а с њом и савезнике. Битка на Колубари је наша Марна. Она је спасла Србију и Балкан. 

  Из ових разлога битка на Колубари је врло важна и врло интересантна за проучавање са гледишта војног, поли­тичког и психолошког, како за официре, који ћe у њој наћи веома интересантне и обилате поуке за вођење трупа и за, више командовање, тако и за политичаре и државнике, па и за све просвећене кругове које интересује наша најскорија прошлост. 

  Битка на Колубари у јасној светлости износи на видик важност и улогу психолошких фактора у одлучивању у биткама. 

  Због обимног материјала Битка на Колубари морала се оштампати у две књиге: I део: Дефанзивна битка, која обу­хвата време од 2. новембра (пада Ваљева) па до 20. новембра;, и II део: Офанзивна битка, која обухвата време од 20. но­вембра до 2. децембра. 

  Када се ова прва књига одштампа и растури, у скором ћe се времену моћи дати у штампу и друга књига, те ћe тиме бити дана и целина битке на Колубари у свој својој пот­пуности.

  1. септембра 1927. године Живко Павловић

  Живко Павловић

  Количина:
  Поштарина
  Упитајте

  Пожури! Само 2 Остало на стању!

  Последњи примерци на лагеру

  Васкршње снижење
  Драги наши читаоци,
  Одлучили смо да Вас и ове године обрадујемо васкршњим снижењем:
  25% попуста на купљену 1 или 2 купљене књиге
  30% попуста на 3 купљене књиге
  40% попуста на 4 или више купљених књига
  уз бесплатну доставу за износе веће од 3000 РСД.
  Снижење се обрачунава аутоматски када у корпу додате одговарајући број наслова.
   

  Политика безбедности

   

  Политика испоруке

   

  Политика повраћаја

   

  Безбедно плаћање картицама

   

  Безбедно плаћање картицама

  324
  2 Ком.

  Технички лист

  Формат
  Б5
  Број страна
  950
  Писмо
  Ћирилица
  Повез
  Тврди
  Година издања
  2023
  ISBN
  978-86-6140-076-6
  Овај наслов нема рецензију

  Можда Вам се допадне

  Будите у току

  Контактирајте нас путем WhatsApp

  Boxed:

  Sticky Add To Cart

  Font: