БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  • -10%

Живко Павловић - Битка на Колубари - I део дефанзивна битка

324
3.231,00 RSD 3.590,00 RSD Сачувај 10%

Živko Pavlović - Bitka na Kolubari - I deo defanzivna bitka

Репринт издања Српске краљевске академије из 1928. године

После Битке на Јадру требало је да дође као II књига из рата Србије са Аустроугарском 1914 године: Друга битка на Јадру, која би обухватила јесење операције у 1914 го­дини, и то од половине августа па до пада Ваљева 2. новембра. Али због извесних сметњи и прибављања неких потребних података, она је остављена за штампу доцније. Стога сам из­радио III књигу: Битка на Колубари. 

Колубарска битка израђена је као студија, на основу аутентичних докумената и мојих ратних бележака, као тадањег помоћника начелника Штаба Врховне Команде, војводе Пут­ника, с којим сам имао удела у изради плана за битку и у њеном извођењу, као његов најближи сарадник. 

Битка на Колубари је по оцени страних и признатих стручњака класична битка, и по идеји и по начину њеног из­вођења, као и по сјајно постигнутим резултатима. Она пред­ставља врхунац наших напора и вештине нашега командовања. У њој смо, под најтежим приликама, које су ретке у ратној историји, и у неравној борби, до ноге потукли аустроугарску Балканску војску под командом фелдцајгмајстора Поћорека; очистили потпуно нашу земљу од непријатеља, и решили рат 1914. године у нашу корист.

Битка на Колубари је широм целог света разнела и прославила име српске војске и прибавила јој дивљење и поштовање и пријатеља и непријатеља; она је нама и нашим савезницима улила веру и наду у крајњу нашу победу; у њој је положен темељ нашој данашњој великој Краљевини.

Наш велики и сјајан успех у битци на Колубари није имао само локални значај, за нас саме, веh је он био од општега значаја и повољно одјекнуо и на целину, у опера­цијама код свих наших савезника. Колубарска битка је код нас, на јужном савезничком фронту, оно исто, што је на за­падном фронту за Французе била битка на Марни, која је спасла Француску, а с њом и савезнике. Битка на Колубари је наша Марна. Она је спасла Србију и Балкан. 

Из ових разлога битка на Колубари је врло важна и врло интересантна за проучавање са гледишта војног, поли­тичког и психолошког, како за официре, који ћe у њој наћи веома интересантне и обилате поуке за вођење трупа и за, више командовање, тако и за политичаре и државнике, па и за све просвећене кругове које интересује наша најскорија прошлост. 

Битка на Колубари у јасној светлости износи на видик важност и улогу психолошких фактора у одлучивању у биткама. 

Због обимног материјала Битка на Колубари морала се оштампати у две књиге: I део: Дефанзивна битка, која обу­хвата време од 2. новембра (пада Ваљева) па до 20. новембра;, и II део: Офанзивна битка, која обухвата време од 20. но­вембра до 2. децембра. 

Када се ова прва књига одштампа и растури, у скором ћe се времену моћи дати у штампу и друга књига, те ћe тиме бити дана и целина битке на Колубари у свој својој пот­пуности.

1. септембра 1927. године Живко Павловић

Живко Павловић

3.231,00 RSD 3.590,00 RSD Сачувај 10%
Количина:
Поштарина
Упитајте

Пожури! Само 8 Остало на стању!

 

Политика безбедности

 

Политика испоруке

 

Политика повраћаја

 

Безбедно плаћање картицама

324
8 Ком.

Технички лист

Формат
Б5
Број страна
950
Писмо
Ћирилица
Повез
Тврди
Година издања
2023
ISBN
978-86-6140-076-6
Овај наслов нема рецензију

Можда Вам се допадне

Будите у току

Контактирајте нас путем WhatsApp

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: