БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  • -10%

Живко Павловић - Битка на Колубари - II део офанзивна битка

325
3.231,00 RSD 3.590,00 RSD Сачувај 10%

Živko Pavlović - Bitka na Kolubari - II deo ofanzivna bitka

Репринт издања Српске краљевске академије из 1930. године

После Битке на Јадру требало је да дође као II књига из рата Србије са Аустроугарском 1914 године: Друга битка на Јадру, која би обухватила јесење операције у 1914 го­дини, и то од половине августа па до пада Ваљева 2. новембра. Али због извесних сметњи и прибављања неких потребних података, она је остављена за штампу доцније. Стога сам из­радио III књигу: Битка на Колубари. 

Колубарска битка израђена је као студија, на основу аутентичних докумената и мојих ратних бележака, као тадањег помоћника начелника Штаба Врховне Команде, војводе Пут­ника, с којим сам имао удела у изради плана за битку и у њеном извођењу, као његов најближи сарадник. 

Битка на Колубари је по оцени страних и признатих стручњака класична битка, и по идеји и по начину њеног из­вођења, као и по сјајно постигнутим резултатима. Она пред­ставља врхунац наших напора и вештине нашега командовања. У њој смо, под најтежим приликама, које су ретке у ратној историји, и у неравној борби, до ноге потукли аустроугарску Балканску војску под командом фелдцајгмајстора Поћорека; очистили потпуно нашу земљу од непријатеља, и решили рат 1914. године у нашу корист.

Битка на Колубари је широм целог света разнела и прославила име српске војске и прибавила јој дивљење и поштовање и пријатеља и непријатеља; она је нама и нашим савезницима улила веру и наду у крајњу нашу победу; у њој је положен темељ нашој данашњој великој Краљевини.

Наш велики и сјајан успех у битци на Колубари није имао само локални значај, за нас саме, веh је он био од општега значаја и повољно одјекнуо и на целину, у опера­цијама код свих наших савезника. Колубарска битка је код нас, на јужном савезничком фронту, оно исто, што је на за­падном фронту за Французе била битка на Марни, која је спасла Француску, а с њом и савезнике. Битка на Колубари је наша Марна. Она је спасла Србију и Балкан. 

Из ових разлога битка на Колубари је врло важна и врло интересантна за проучавање са гледишта војног, поли­тичког и психолошког, како за официре, који ћe у њој наћи веома интересантне и обилате поуке за вођење трупа и за, више командовање, тако и за политичаре и државнике, па и за све просвећене кругове које интересује наша најскорија прошлост. 

Битка на Колубари у јасној светлости износи на видик важност и улогу психолошких фактора у одлучивању у биткама. 

Због обимног материјала Битка на Колубари морала се оштампати у две књиге: I део: Дефанзивна битка, која обу­хвата време од 2. новембра (пада Ваљева) па до 20. новембра;, и II део: Офанзивна битка, која обухвата време од 20. но­вембра до 2. децембра. 

Ово је друга књига те ћe тиме бити дана и целина битке на Колубари у свој својој пот­пуности.

1. септембра 1927. године Живко Павловић

Живко Павловић

3.231,00 RSD 3.590,00 RSD Сачувај 10%
Количина:
Поштарина
Упитајте

Пожури! Само 11 Остало на стању!

 

Политика безбедности

 

Политика испоруке

 

Политика повраћаја

 

Безбедно плаћање картицама

325
11 Ком.

Технички лист

Формат
Б5
Број страна
881
Писмо
Ћирилица
Повез
Тврди
Година издања
2023
ISBN
978-86-6140-077-3
Овај наслов нема рецензију

Можда Вам се допадне

Будите у току

Контактирајте нас путем WhatsApp

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: