БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  Живорад Лазић - Књажев секретар

  Живорад Жика Лазић (1933 - 2009) јавио се у српској књижевности збирком приповедака «Путем поред реке». Објавио је двадесетак књига, романа и збирки приповедака. Превођене су му приче на енглески, немачки, руски, дански, бугарски, албански, азејберџански. Написао је сценарија за популарне серије «Музиканти», «Грађани села Луга», и «Докторка на селу». Аутор је и сценарија за неколико играних филмова, а комади по мотивима његових историјских романа, извођени су на сцени Народног позоришта у Београду. Награђиван је више пута.

  У роману Књажев секретар Живорад Лазић кроз судбину књажевог секретара Алексе Поповског говори о времену тираније у Србији у доба Милоша Обреновића. Стварност Србије после устанка за ослобођење Ж. Лазић саопштава низом драматичних слика кроз које пролазе главни јунаци романа, Алекса Поповски и кнез Милош Обреновић.

  Живорад Лазић -

  Повез :
  Количина:
  Поштарина
  Упитајте

  Пожури! Само 2 Остало на стању!

  Последњи примерци на лагеру

  Васкршње снижење
  Драги наши читаоци,
  Одлучили смо да Вас и ове године обрадујемо васкршњим снижењем:
  25% попуста на купљену 1 или 2 купљене књиге
  30% попуста на 3 купљене књиге
  40% попуста на 4 или више купљених књига
  уз бесплатну доставу за износе веће од 3000 РСД.
  Снижење се обрачунава аутоматски када у корпу додате одговарајући број наслова.
   

  Политика безбедности

   

  Политика испоруке

   

  Политика повраћаја

   

  Безбедно плаћање картицама

   

  Безбедно плаћање картицама

  У роману Књажев секретар Живорад Лазић кроз судбину књажевог секретара Алексе Поповског говори о времену тираније у Србији у доба Милоша Обреновића. Стварност Србије после устанка за ослобођење Ж. Лазић саопштава низом драматичних слика кроз које пролазе главни јунаци романа, Алекса Поповски и кнез Милош Обреновић. Радња романа одвија се од повратка из прогонства у Земуну у Крагујевац, тадашњу престоницу Србије, бившег књажевог секретара и учитеља његове кћери Алексе Поповског, преко његовог путовања са кнезом Милошем у Јошаничку бању до одласка у Свилајнац, где га очекује смрт од Милошевих људи. У роман је вешто укомпонована љубавна прича о Алекси и кнежевој кћери Савки, која се исто тако насилно прекида. У роману је такође дат и низ веома сликовито портретисаних ликова, од историјских, какав је Тома Вучић Перишић, до обичних кнежевих слугу, које беспоговорно спроводе у круту кнежеву вољу и наредбу. Аутор је зналачки одабрао већи број анегдота које говоре о Милошевом карактеру и искористио их као приповедачку грађу за духовите и занимљиве слике социјалног положаја народа у тадашњој Србији.

  Лазићев роман превазилази оквире историјског читања и објашњења живота и нуди могућности за једно савременије доживљавање историјских збивања и људских судбина у њима.

  Из рецензије Милована Витезовића

  *

  У издању београдске „Просвете” објавио сам 1969. године роман „Алекса Поповски”. Годину дана касније на сцени Народног позоришта у Београду изведена је драматизација истоименог романа, али под насловом „Књажев секретар”. Приликом рада за сцену, дошао сам до нових података о животу на Милошевом двору у Крагујевцу тридесетих година прошлог века, па је тако настала нова књига, разуђенија, богатија у поређењу са првом, захваљујући новим ликовима и њиховим међусобним односима. „Књажевог секретара”, према томе, не сматрам проширеном, допуњеном и прерађеном верзијом „Алексе Поповског”, већ сасвим новим делом.

  Аутор

  255
  2 Ком.

  Технички лист

  Формат
  A5
  Број страна
  350
  Писмо
  Ћирилица
  Година издања
  2022

  Специјалне напомене

  isbn
  978-86-6140-007-0
  Овај наслов нема рецензију

  Можда Вам се допадне

  Будите у току

  Контактирајте нас путем WhatsApp

  Boxed:

  Sticky Add To Cart

  Font: