• Dostupno samo putem interneta!
  • -30%
  • Novo

Prof dr Ivan Cvetanović - Uticaj masovnih medija na stil javnog govora

900 RSD
630 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Teza ove knjige je da su masovni mediji uznemirili taj prirodni razvoj znanja i slobodnog mišljenja, a s tim, naravno i jezik i govor u javnom životu. Da li su oni, na neki način doveli i Univerzitet pred stečajem, kako je pisao jos sedamdesetih godina prošlog veka Žan Furastje. Jedino zebem od pomisli da Masovni mediji još nisu ni uzeli puni zalet. Zarobili su vreme današnjem čoveku i istisnuli mir i strpljivost iz njega i nametnuli mu jednoobraznost u ponašanju i mišljenju, čime su znatno otvorili mogućnost manipulacije i kontrole.

Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 15. 04. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Ono što sam kroz sve ove godine rada sa mladim ljudima shvatio da su otvoreni samo za ona znanja koja dolaze od iskrenih namera nastavnika da razumeju njihove potrebe i da bude poštovana i njihova reč, ideja ili misao. I više od svega, da budu pažljivo saslušani i da osete sinergiju sa nastavnikom. Ono što najmanje vole i prihvataju su pridike i modeli, od kojih su pobegli očekujući da će u hramu znanja pokazati svoje talente i svoja posebna znanja koja su brižljivo negovali, duboko u sebi i čekali da, kada dođe pravi momenat, podele sa nekim u koga imaju poverenje.

Zar nije to na neki način i misija svakog nastavnika da utiče na formiranje slobodne individue koja će biti sposobna da se samostalno i odgovorno uključi u tokove civilizacije kojoj pripada? Zar nisu i ideali demokratskog društva da kreira takve građane koji će slobodnim i otvorenim govorom, u harmoniji polemike i debate, negovati demokratski duh?

Međutim, negde se desio zastoj. Ne samo u komunikaciji učitelja i učenika, već u komunikaciji generalno. Kao da se još čeka na učenika da bude spreman da bi se pojavio pravi učitelj.

Teza ove knjige je da su masovni mediji uznemirili taj prirodni razvoj znanja i slobodnog mišljenja, a s tim, naravno i jezik i govor u javnom životu. Da li su oni, na neki način doveli i Univerzitet pred stečajem, kako je pisao jos sedamdesetih godina prošlog veka Žan Furastje. Jedino zebem od pomisli da Masovni mediji još nisu ni uzeli puni zalet. Zarobili su vreme današnjem čoveku i istisnuli mir i strpljivost iz njega i nametnuli mu jednoobraznost u ponašanju i mišljenju, čime su znatno otvorili mogućnost manipulacije i kontrole.

Mladi u Srbiji su posebno ranjivi zato što Medijsko obrazovanje, kao predmet, koji se u naprednim zemljama sveta izučava od predškolskog doba, u Srbiji još čeka na znak odgovornih da bude uveden u redovne školske programe. A do tada, kako, bez metodološkog i razrađenog naučnog pristupa upozoriti mlade ljude na veliku štetnost, fizičkog, ali još važnijeg, mentalnog zračenja koje dolazi iz raznoraznih ekrana?

Jedan od načina da građanin, kako mladi tako i stariji, ponovo zaposedne prostore svog vremena i aktivno počne da učestvuje u kreiranju svog sopstvenog života je da počne da upotrebljava govor na najefektniji način. Zato, da bi se očuvao demokratski duh, a po Veberu Demokratija je i nastala da bi se građanin zaštitio od političara, a ja bih dodao i medija, potrebno je negovati, pored ostalih mera zaštite, i veštinu govora. Zar nisu na taj način, javno na trgovima i agorama antički Grci direktno negovali svoje čedo Demokratiju. A zašto to ne bi ponovo učinili u vreme kada mediji žele da nam oduzmu moć govora i upotrebe nas za svoje interese. Zato je potrebno da kroz specifičan stil izražavanja svaki slobodan građanin iskaže svoje mišljenje.

Prvi deo knjige zato i govori o globalizaciji i medijima, uticaju masovnih medija na javni govor, na mlade i njihov stil života, o savremenom razvoju i medijima, potrebi za medijskom pismenošću, fabrikovanju javnog mnjenja.

Drugi deo knjige je posvećen stilu i masovnim medijima.

Treći deo knjige je posvećen značaju komunikacionih veština u demokratskom društvu.

Četvrti deo knjige sačinjavaju tekstovi iz američke prakse i teorije koje sam preveo, jer sam našao da će oni biti od velike koristi ne samo onima koji se bave teorijom, već i onima koji se praktično bave ovom veštinom.

Ova knjiga se ne bavi istorijatom Javnog govora. Postoji veliki broj knjiga koje se bave tim problemom u srpskoj nauci. Da napomenemo samo nekoliko ozbiljnih autora: Branislav Nušić, Ljubomir Tadić, Sreten Petrović, Sima Avramović i drugi. A da ne pominjemo masu knjiga u svetu koje se bave ovom problematikom. Ova knjiga se bavi Javnim govorom u kontekstu Masovnih medija i tehnika koje mogu da budu od koristi učenicima javnog govora danas.

Ovde možemo i da pomenemo Simu Avramovića koji naglašava da se u priručnicima Javnog govora malo prostora pridaje istorijatu, već se uglavnom usmeravaju na pragmatička pitanja i savete (Avramović, 2010: 73) Pravilno je primetio da je Javni govor, u slobodnom prevodu sa engleskog Public speaking, manje okrenut teorijskim pitanjima i raspravama, jer su nepotrebne za govorničku praksu, a više je usmeren na praktične savete. Još je Ciceron predskazao krizu Retorike kao teorije i bio daleki rodonačelnik praktičnijeg, modernog Public speaking pristupa. (Ibid. 33)

Tvorac onoga što se danas naziva Public speaking je Dejl Karnegi (Dale Karnegie) koji je početkom dvadesetog veka shvatio značaj efektivnog govora u svim oblastima života. Njegov pragmatični pristup je pokazao putokaz kojim treba negovati veštinu govora i time je otvorio novu stranicu istorije Retorike. Nadam se da će ova knjiga otvoriti jedno novo poglavlje pristupu javnog govora u vremenu kada Masovni mediji na svaki način pokušavaju da uguše kritičku živu reč , jer i Retorika i Public speaking mogu uporedno imati svoje mesto u obrazovanju govornika. Jedna drugu ne isključuju. Naprotiv, sličnosti među njima su veće nego što na to ukazuje nametljivo i forsirano isticanje njihovih razlika.

Nažalost, činjenica je da mi svakodnevno, na ovaj ili onaj način zloupotrebljavamo svet u kome živimo. Da li postoji neki tajanstveni način da se preusmeri istorijski tok kojim se kreće ova civilizacija? Siguran sam da postoji. Ako se usmerimo na duhovne vrednosti koje svaki čovek poseduje i koje su potisnute histerijom masovnih medija i pohlepnošću za materijalnim. Uvek potenciram da smo mi duhovna bića koja preživljavaju ljudska iskustva. Da li se ljudi slažu sa tim ili ne, manje je važno, važan je taj izraz na njihovim licima kao spontana reakcija na moje reči.

493 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
272
Pismo
Latinica
Povez
Broš
Godina izdanja
2018

Možda vam se svidi

chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.