• -30%
  • Novo
Demostenove besede
  • Demostenove besede

Demostenove besede

500 RSD
350 RSD Uštedite 30%
Porez je uključen

Demostenove besede

Što je Demosten naučio idući u školu kod najznatnijih ondašnjih ljudi i učeći danju i noću kod svoje kuće, to upotrebi u javnom životu najpre i najpre kao advokat. Advokaturi se on oda koje s toga, da koliko toliko naknadi upropašćenu očevinu i da obezbedi življenje svojoj materi i sestri, koje stoga opet, da uđe u sve odnose života, te da se tako pripravi za političku pozornicu. Ovom prilikom da napomenemo, da se položaj atinskog advokata u jednoj tačci sasvim razlikovao od položaja današnjeg advokata. Atinski advokat obično ne zastupaše svoje klijente lično pred sudom. Ovi moradoše to sami činiti po pravu atičkome, a advokat pisaše za njih tužbe i odbrane, te se s toga i zvaše logograf (λογογραφος) ili pisac beseda (sudskih).
Kada dakle, kao što napomenusmo, građanstvo atinsko počne opet savetovati se o makedonskom pitanju na glas o naprasnom Filipovom napadu na Halkidiku (s proleća god. 351. pre Hr.), ustane mladi Demosten sasvim iznenada pre sviju drugih govornika, koji obično o toj stvari pređe govoriše, da bi sprečio jednom za svagda ponavljanje svega onog, što je već hiljadu puta rečeno. Ustane Demosten, te je sad govorio besedu kojom je započeo svoju svetsko-istorijsku ulogu, govorio prvu besedu svoju protiv Filipa — tako zvanu prvu filipiku. Od tog doba nastaje ona navek znamenita borba, u koju se Demosten upustio za slobodu helinsku protiv onoga čudovišta ljudskoga — kralja Filipa, — i kojoj ima svet da zahvali čitav niz najdivnijih beseda, što su ikada govorene; nastaje borba, koju je Demosten vodio jednim jedinim oružjem, slobodnom rečju, no ipak tako silno i snažno, da je sam Filip imao običaj više puta da reče: on vodi rat samo sa Demostenom, a ne sa Atinjanima. U prvoj filipici baca Demosten krivicu zbog tadanjeg rđavog položaja ne samo na pređašnje savetnike i vojvode narodne, već i na sam narod.

Povez
Količina

Poslednji put kada je ova knjiga dodata u korpu: 09. 09. 2020.

 

Politika bezbednosti

 

Politika isporuke

 

Politika povraćaja

Kada građanstvo atinsko počne opet savetovati se o makedonskom pitanju na glas o naprasnom Filipovom napadu na Halkidiku (s proleća god. 351. pre Hr.), ustane mladi Demosten sasvim iznenada pre sviju drugih govornika, koji obično o toj stvari pređe govoriše, da bi sprečio jednom za svagda ponavljanje svega onog, što je već hiljadu puta rečeno. Ustane Demosten, te je sad govorio besedu kojom je započeo svoju svetsko-istorijsku ulogu, govorio prvu besedu svoju protiv Filipa — takozvanu prvu filipiku. Od tog doba nastaje ona navek znamenita borba, u koju se Demosten upustio za slobodu helinsku protiv onoga čudovišta ljudskoga — kralja Filipa, — i kojoj ima svet da zahvali čitav niz najdivnijih beseda, što su ikada govorene; nastaje borba, koju je Demosten vodio jednim jedinim oružjem, slobodnom rečju, no ipak tako silno i snažno, da je sam Filip imao običaj više puta da reče: on vodi rat samo sa Demostenom, a ne sa Atinjanima. U prvoj filipici baca Demosten krivicu zbog tadanjeg rđavog položaja ne samo na pređašnje savetnike i vojvode narodne, već i na sam narod.

Dok je Demosten — čovek tek od trideset godina — mladić u političkom životu — ovako razborito opominjao svoje sugrađane na energičan rad za čast i dostojanstvo Atine; dok je ovako odlučno vojevao protiv starijih državnika, što biše na vladi, protiv Eubula i drugova mu, čiji politički program beše, da se po što po to mir održi — Filip je međutim bio u Trakiji, onde što je hteo po svojoj volji udesio, pa posle opet se u Halkidiku vratio, te stao sve većma i većma približavati se Olintu. U ovoj golemoj nevolji pošlju Olinćani deputaciju u Atinu zarad toga, da od ove traže pomoći. U Atini bude sazvana narodna skupština, a u skupštini ko će sa većom ozbiljnošću da prihvati stvar olintsku, nego čestiti i neumorni Demosten. On je govorio sada tako zvani prvi olintski govoru kojim je živo i razložno savetovao Atinjanima zajednicu u ratu, koji ne mogu izbeći, a da ne metnu na kocku čast i nezavisnost svoju.
Posle govora ovog zaključe Atinjani da treba pomoći Olinćanima. Ali kako je u Atini bilo i takvih govornika, koji su Filipa kovali u zvezde, koji su govorili, da je svaki pokušaj protiv njega uzaludan, da je on u svačemu srećan, i da je pusta kleveta nazivati ga verolomnim: Atinjani, koji su i inače bili malodušni i gotovo verovali u svemogućnost Filipovu, klonu duhom sasvim. Stoga je sada govorio Demosten pred narodom drugi olintski govor svoj, ne bi li Atinjanima izbio iz glave preterani strah od Filipa.

450 Kom.

Detalji

Format
A5
Broj strana
208
Pismo
Ćirilica
Godina izdanja
2020

Možda vam se svidi

chat Komentari (0)
Trenutno nema komentara.