БЕСПЛАТНА ДОСТАВА ЗА СВЕ ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО 3000 РСД НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

  • -10%

Луј Леже - Словенска митологија

23
495,00 RSD 550,00 RSD Сачувај 10%
. . .Оваква каква је, Словенска митологија ће попунити једну празнину у нашој научној литератури, ако смем рећи - европској научној литератури. Симпатија с којом су моје словенске колеге прихватили покушаје који су јој претходили, допушта ми, да се надам, да ће они исто тако учинити и према овој књизи.

Luj Leže - Slovenska mitologija

Луј Леже -

495,00 RSD 550,00 RSD Сачувај 10%
Количина:
Поштарина
Упитајте

Пожури! Само 25 Остало на стању!

 

Политика безбедности

 

Политика испоруке

 

Политика повраћаја

 

Безбедно плаћање картицама

Има прилично времена, како је моја пажња први пут била скренута на словенску митологију. Кад сам год. 1865. отпочео своја истраживања о преобраћању Словена у хришћанство, морао сам се запитати: какви беху религиозни појмови незнабожачких Словена? Па сам им тада у своме делцету о Ћирилу и Методију и посветио двадесетак страна. У то време оне беху доста нове; али се и ослањаху једним делом на документе, који се тада сматраху за аутентичне, а који су од тада већ оглашени за лажне. У год. 1880. пок. доајен Лихтенбергер учинио ми је част молбом својом, да му за његову Енцyцлопéдие дес сциенцес религиеусес дам један резиме из словенске митологије. То беше за мене прилика, да се поново вратим на проучавања, која уосталом нисам губио из вида. Мој превод Несторове Хронике, којој бејах посветио толико година, једнако ме је подсећао на та деликатна питања. . .
. . .Оваква каква је, ова ће књига попунити једну празнину у нашој научној литератури, ако смем рећи - европској научној литератури. Симпатија с којом су моје словенске колеге прихватили покушаје који су јој претходили, допушта ми, да се надам, да ће они исто тако учинити и према овој књизи. Они ће у њој наћи неких ситница којих нема ни у једном ранијем делу, а поред тога и известан број хипотеза или тумачења које ја не намећем, али за које на се узимам потпуну одговорност. Садржина тих страна биће извесно за многе читаоце не Словене једно откриће; оне ће учинити, уверен сам, да из наших књига, из наших репертоара потпуно ишчезну све грешке, које су их до сада квариле, и које се једнако понављају. Овај ће покушај можда улити ученијима и вештијима од мене жељу, да још дубље проникну у ова деликатна истраживања. Но на жалост, све докле будемо осећали јаку оскудицу у писаним и немим споменицима незнабожачког времена, биће нам врло тешко поставити словенску митологију на исту ногу, на којој стоје митологије осталих индоевропских народа.
Луј Леже
Садржај:
Извори за словенску митологију
Словенски хроничари из разних словенских земаља
Страни хроничари
Ликорезни споменици - језик
Врховни Бог
Два врховна бога руских и балтичких словена
Перун и Световид
Перун
Световид - (Свантовит)
Још нешто о открићу идола у Збручу
Волос - Велес
Хорз
Дажбог
Симаргл
Мокош
Сварог - Сварожић - Суаразици
Стрибог
Трајан - Тројан
Млада божанства
Триглав
Јула
Радигаст - Радгост
Подага
Припегала
Црнобог (Црни Бог)
Безимена Божанства
Ринвид, Турупид, Пурувид, Пизамар, Црноглав
Богиње
Домаћи Богови
Виле
Русаљке
Световид (Свантовид) и Свети Вид
23
25 Ком.

Технички лист

Формат
A5
Број страна
206
Писмо
Ћирилица
Повез
Меки (брош)
Година издања
2015
ISBN
978-86-80406-00-8
Овај наслов нема рецензију

Можда Вам се допадне

Будите у току

Контактирајте нас путем WhatsApp

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: